Szárított gyümölcs termékek kézműves módszerrel? Naná!
Vegán édességek helyi termelőktől – ezt nyújtja a Csinta:)
2020 július 31
Forbes riport – aszalt gyümölcslapjaink még híresebbek
2020 október 10
Vegán édességek helyi termelőktől – ezt nyújtja a Csinta:)
2020 július 31
Forbes riport – aszalt gyümölcslapjaink még híresebbek
2020 október 10
Mindet mutatja

Aszalt alma, birs, eper – hogy készülnek nálunk kézműves módszerrel?

A megérett termést már az ősidők óta aszalással tartósítják. Ez tulajdonképpen a gyümölcs, zöldség nyers eltevésének egy nagyon egyszerű és kíméletes módszere. Az aszalt alma, szilva vagy éppen füge az eredeti termés rost- és vitamintartalmának jelentős részét megőrizte, ami a vitaminhiányos időszakban évszázadokkal ezelőtt éppúgy aranyat ért, mint ma. Szárított gyümölcs termékeink alapjai ezek az aszalt gyümölcsök.

Hogy szárítottak egykor – amit mi is éppígy csinálunk

Előnye ennek a fajta tartósításnak egyébként, hogy nem használunk hozzá plusz cukrot és más anyagokat, mint például a befőzésnél – jó hír a diétás értrendet követők számára.

Nagy hagyománya van ennek az eljárásnak szerte a világon, így idehaza is. Az aszalást egyébként a falvakban együtt, közösségben csinálták, úgy, mint mondjuk a kukoricamorzsolást.

Mit szokás hagyományosan itthon aszalni? A szilva, alma, körte, csipkebogyó, meggy, kajszibarack, birs, cseresznye, őszibarack a leggyakoribbak. Ha körülnézünk a világban, akkor pedig az ananásztól kezdve a vörösáfonyán és datolyán át a szőlőig – mazsola 🙂 – rengeteg gyümölcsöt tettek el ilyen formában.

meggy szárításhoz előkészítve a Csintánál

meggy szárításhoz előkészítve a Csintánál

Érdekes, bár egész biztos nem annyira elterjedt a zöldségek aszalása, leggyakoribb ‘célzöldség’ a sárgarépa, hagyma, petrezselyemgyökér; de például a paprika, paradicsom vagy a spenót is élvezhető marad lassú szárítás után.

Az újabb módszerek mellett, mint amilyen a fagyasztás, konzerválás, vagy csak hűtőben tárolás, ma már kevesebben használják az aszalás hagyományos módját. De nem tűnt el teljesen: például sokan ismerik a házi aszaló berendezéseket.

Ezekben egymás feletti kis tálcákra tesszük például a meggyet, barackot, és egyszerűen megvárjuk, amíg a melegben megaszalódik a sok finom gyümölcs a levegőn. Ennek a szerkezetnek akár otthon is összeszerelhető változata a napkollektoros aszaló. Szoktak emellett maximum 40 fokra beállított sütőben zöldséget, gyümölcsöt, gombát szárítani. Akik egyszerű egészséges ételeket szeretnének házilag készíteni, azoknak ezek remek megoldások lehetnek.

A nem finom aszalvány is finom

Vannak úgynevezett durva és finom aszalványok. Ez egyáltalán nem minőségi felosztás, mivel az előbbi változat is igen jóízű: ezek azok a termések, amin rajta hagyják a héjat, benne hagyják a magházat.

Szokás így megszárítani a körtét – ez utóbbit akár egészben -, szilvát vagy az almát. Egyébként az aszalt szilva az egyetlen gyümölcs, amelyből szinte mindig csak durva aszalvány készült. Erre bevett eljárás volt a régi időkben a kenyérsütő kemencét használni: a kitakarított kemencébe betették például a téli fogyasztásra szánt, szeletekre vágott almát.

A finom aszalványok esetében – ilyenek készülnek a Csintánál döntő részben – csak gondosan válogatott, hibátlan, szárított gyümölcs termést használunk, és a finomabb fajták közül kerül ki az alapanyag. Hogy milyen fontos nekünk, hogy jó minőségű legyen, amit felhasználunk, már korábban írtunk.

Ipari körülmények közt jellemzően fehérítő, nátrium bisulfurosum tartalmú oldatos áztatást alkalmaznak, hogy szebb, világosabb legyen az alma chips színe. Mi ezt a műhelyünkben éppúgy nem használjuk, mint a kémiai tartósítószereket – így lesznek a kész Csinták alkalmasak arra, hogy az egészséges étrendbe beilleszthetők legyenek.

A hagyományos ipari, gyári jellegű eljárás során, amit mi nem alkalmazunk, a zöldségeket általában kén-dioxiddal (E-220), kénessavval illetve sóival (E-221-228), a gyümölcsöket főzővízbe adagolt cukorral kezelik, ettől lesznek tartósak és a valóságosnál szebbek.

Visszatérve a Csinta kézműves eljárására:)

Mi a Csintánál kicsit megfordítjuk a házilagos aszalás módszerét. Először gyümölcsszószt készítünk préseléssel, majd ezt szárítjuk meg a hagyományos technikával. A kíméletes, lassú módszernek köszönhetően minden értékes anyag és eredeti íz koncentrált formában a termésben marad.

homoktövis massza

a lepasszírozott homoktövis szárítás előtt a műhelyünkben

Az elkészült szárított gyümölcs – esetleg zöldséglap – finom ízének és tartalmasságának a titka, hogy az aszalási folyamat minél alacsonyabb hőmérsékleten történjen. Odafigyelést igényel az is, hogy pont időben, nem túl korán és nem túl későn kell a ‘készterméket’ kivenni.

Így alakul ki az a minden hozzáadott anyagtól mentes tekercs különböző ízekben, amit Ti ismertek. Amit még hozzáteszünk esetenként, az némi természetes fűszer és magok, amelyek még ízesebbé teszik ezt a különleges desszertet.

Válassz kedvedre termékeinkből

Családi Csinta csomag

5 820 Ft.-/db

10 db Csinta és 5 db tölcsér együtt - egy családi ajándék - rengeteg gyümölcs együtt!
Ízek: 2 gyömbér, 2 csatni, 2 meggy, 2 birs, 2 szilva, 3 gyümölcsös tölcsér - 1 meggy ,1 gyömbér, 1 szilva - és 2 magos töcsér - 1 mézes 1 chilis

Érdekel!

Szeretnél 10%-os kedvezményt kapni a következő rendelésedből?

Regisztrálj a Csinta hírlevélre és te fogsz először tudni az új akciókról.
Csak két percig tart és ígérjük, nem fogunk sokszor zavarni :)
A feliratkozással elfogadod Adatkezelési Szabályzatunkat.
KÉREM A KUPONOM!
close-link