Őszi-téli immunerősítők – a homoktövis
2020 november 11Miért egyre környezetbarátabb a Csinta? Négy pontban
2021 január 16A Csintákkal a hétköznapokon, de karácsonykor is készíthetsz finom gyümölcsös desszerteket. Előnyük, hogy amellett, hogy mindenkinek ízleni fognak, az alapanyaguk, a Csinta gyümölcslap természetes, nyers, vegán és gluténmentes. Most bemutatjuk frissen kreált receptjeinket, és megismerkedhetsz a Csinta szaloncukorral is.
Egészséges karácsonyi sütemények? Igen, léteznek 🙂
Karácsonykor sokan igyekeznek olyan menüt összeállítani, amivel elkerülhetik a hagyományosabb, nehéz ételeket. Mivel szerencsére sok egészséges fogás is létezik ehhez az ünnephez kapcsolódóan, mint például a halételek, halászlevek, vagy a hagymás krumplisaláta, sokszor a desszert okoz némi fejtörést. Lehetsz a helyes táplálkozás híve, törekedhetsz fogyókúrára, vagy követhetsz mentes diétát, karácsonykor érdemes kipróbálnod a különleges desszert Csintát másképp, desszertté varázsolva 🙂
Illetve ha bio élelmiszereket keresel ünnepi alapanyagnak, vagy a mindennapokra, nagy segítség lehet a Csinta.
Gyors, könnyű és a gyerekeknek is megy
Az alábbiakban bemutatjuk friss kedvenceinket, válogass közülük nyugodtan, vagy variáld őket! Ha más ízű különleges desszert termékeink közül használsz, lehet, hogy még jobb lesz a végeredmény! Mi remek tippeket találtunk vegán recept csoportokban, amelyeket kicsit átalakítottunk. Érdemes húsvéti ötleteinkkel is megismerkedni, vagy éppen a nyáron közzétett egészséges és ínycsiklandó receptjeinkkel!
Csinta Bejgli csomag
Egy készletet összeállítottunk, hogy a lehető legegyszerűbben készülhessenek el karácsonyi ízvilágú finomságok. Elsősorban bejglire gondoltunk, de almás pite jellegű édességet is könnyedén csinálhattok a süti készítővel. A csomagban ‘bejglikész’, apróra vágott dió és szárított alma van fűszerekkel és két gyümölcslappal.
A mi alapreceptünk szerint reszelt almával érdemes a tölteléket kialakítani, amit aztán a lapok közé, vagy a feltekert lapba tesztek. Így adalékmentesen és gluténmentesen készíthető el egy hagyományos ünnepi süti, ami akár a vegán karácsonyi menübe is remekül illik.
Csinta Bejgli fügével
Egy másik tipp a Csinta Bejglire: vegyünk füge lekvárt (fontos, hogy ne legyen nagyon cukrozott), és a lekvárral keverjük össze a töltelék alapanyagot. Ezt kenjük a szárított alma lapra, és tekerjük fel. Nagyon jól harmonizálnak egymással az ízek, és érdekes lehet télen egy kis nyári, meditárran fügés hangulat.
Megjegyzés: ízesítetlen füge lekvárt nem találtunk, így bio füge kompótból, passzírozással készült el ez a süti. Ha találtok lekvárt, úgy egyszerűbb.:)
Csintás bonbon marcipánnal
Receptversenyünk befutója volt az a finomság. Érdekesség, hogy a marcipán egy vegán édesség, amit otthon is elkészíthetünk, hiszen csak hámozott, őrölt mandula, porcukor, víz, és esetleg egy kis keserűmandula-kivonat (vagy rum) kell hozzá.
A recept: Egy réteg Csintára egy réteg vékonyra nyújtott marcipánt teszünk, majd ezt ismételjük, míg elérjük a 2-2,5 cm vastagságot. A tetejére Csinta kerül. Hűtve kis kockákra szeleteljük, és étcsokiba márthatjuk, majd megforgathatjuk darált dióban, ízlés szerint.
Csinta szaloncukor
A nyers gyümölcslapok remekül alakíthatóak – ahogy azt a gyerekek bizonyára tudják minden Csinta kedvelő családban -, így akár szaloncukrot is csinálhatunk belőlük! Rafiával vagy más anyaggal átköthetjük, miután egy kávéskanálnyi tölteléket beletettünk – akár a Csinta Bejgli töltelékét.
Avokádós-datolyás-banános Csinta süti
Nemcsak karácsonykor, bármikor elkészíthetjük ezt a könnyű, különleges desszert finomságot.
Hozzávalók: banán, datolya, kevés növényi tej és érett avokádó. Ezeket simára turmixoljuk, és barackos Csintára kenjük. Fontos, hogy a krém elég sűrű legyen, hogy ne folyjon ki és ne ázzon el a gyümölcslap. Palacsinta vagy süti formára is alakítható.
Karácsonykor is bevethetők mézes Csinta finomságaink!
Bár a méz nem vegán, de az egészséges karácsonyi menü tökéletes részei lehetnek ezek a desszertek.
Szezámkrémes, mézes Csinta süti változat: Mézet teszünk szezámkrémbe (más néven tahini), hogy krémesebb legyen. A lapokat félbevágjuk, vagy a nagyobbakat kis háromszög alakúra vágjuk, egyik végénél megtöltjük, és feltekerjük Csinta- vagy palacsinta formájúra.
Darált diós vagy mandulás, mézes Csinta süti: Ugyanez darált dióval kevert mézzel is működik, illetve mandulakrémmel.
Mivel nem annyira nedvesek az ilyen típusú töltelékek, ezek a töltött Csinta sütik hosszabb időn megmaradnak.