Mindannyian szeretnénk finom, egyszerű egészséges ételeket tenni az asztalra, és felmerülhet a kérdés, mit készíthetünk akkor, ha van Csintánk? 🙂 Játékosn kivitelezhető a helyes táplálkozás az aszalt bio gyümölcstekercsekkel, saját ötletekkel vagy az alábbi kipróbált fogásokkal.
Bizonyára sokan arra használjuk ezeket az ízletes bio aszalványokat, hogy a kicsik kezébe tesszük, és így minden erőfeszítés, biztatás nélkül jó sok gyümölcsöt tudunk nekik adni – vagy éppen magunk bekapunk pár falatot. Ám érdemes a Csintákból édes vagy éppen sós fogásokat is készíteni.
A Csinta kitűnő önmagában, de mivel színtiszta gyümölcs, amely megőrzi az eredeti ízeket a lassú, kíméletes szárításnak köszönhetően, tökéletes alapanyag nyersételekhez vagy hagyományosabb fogásokhoz egyaránt.
A gyerekeknek, magunknak ételeket készítve érdemes kihasználni ebben a természetes és finom nasiban rejlő lehetőségeket, de ha ételérzékeny vendégünk érkezik, akkor is alapozhatunk rá. Vegán, gluténmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, ezért sokaknak megoldást jelenthet, akik valamilyen diétát tartanak, vagy egyszerűen elköteleződtek az egészséges, adalékmentes táplálkozás iránt.
Mióta aszalt biogyümölcs finomságainkkal foglalkozunk, rengeteget kísérleteztünk velük.
Melegen ajánljuk jól bevált receptjeinket kipróbálásra, de bizonyára lehet máshogy is variálni a Csintákat.
A gyümölcslap jól formázható, ezért például adja magát, hogy a lapból tölcsért csináljunk, és abba ezt-azt beletegyünk. Ha a diétás étrendet követjük, maradhatunk a gyümölcsöknél, magvaknál, mazsolánál, emellett fagylalt, puding, más egyéb is kipróbálható töltelékként. Szusi formára is alakítható ez a finomság.
Különleges desszertek elkészítéséhez remekül működik a Csinta. Különböző sütiknél kísérletezhetünk a tészta gyümölcslappal történő kiváltásával.
Következzenek kedvenc receptjeink 🙂
Mézes szezámkrémmel
Mézet teszünk szezámkrémbe (más néven tahini), hogy krémesebb legyen. A lapokat félbevágjuk, vagy a nagyobbakat kis háromszög alakúra vágjuk, egyik végénél megtöltjük, és feltekerjük Csinta- vagy palacsinta formájúra. A krémbe is mártogathatjuk a Csinta darabokat 🙂
Diós-mézes krémmel
Ugyanez darált dióval kevert mézzel is működik, illetve mandulakrémmel.
Mivel nem annyira nedvesek az ilyen típusú töltelékek, ezek a töltött Csinta sütik hosszabb időn megmaradnak.
Meggyes Csinta gesztenyepürével
Kimondottan a meggyes aszalt bio gyümölcslaphoz illik a gesztenyepüré tejszínhabbal (állati vagy növényi változattal igény szerint). Belemártogathatjuk, vagy megkenhetjük és feltekerhetjük a lapokat.
Túrókrémes Csinta süti – meggyes, barackos vagy a (terveink szerint hamarosan megjelenő) homoktövises Csintával is rendkívül finom
A krémben 500 g túró, tejföl van összekeverve mascarpone-val (ez utóbbi elhagyható, elegendő 1-2 kanál, hogy krémesebb legyen). Hozzáadva citromlé, citromhéj és méz. Csak összekeverjük a töltelékként szolgáló krémet, és megtöltjük vele a Csintát.
Tipp: elkészítés után rövid időn – pár órán – belül érdemes elfogyasztani, mert a túrós massza megnedvesíti az aszalt gyümölcslapokat.
Csokival is leönthető 🙂