Adalékmentes finomságaink már a svéd boltokban vannak
2020 november 5Vegán karácsonyi finomságok – új Csinta receptjeink
2020 december 22Mindannyiunknak hasznos lehet most az immunrendszerünkre való odafigyelés, különösen, ahogy megérkezik a hidegebb idő. A gyógyszereket jelentős részben kiválthatjuk a megelőzéssel, ha olyan bio élelmiszereket fogyasztunk, amelyek ellenállóbbá teszik a szervezetünket. Az egyik ilyen fantasztikus hazai termésünk a homoktövis, ami többet tud, mint gondolnánk. Egészséges snack termékünkben meg is találhatod mint fő hozzávaló!
Sokrétű egészségvédő hatása van
Nemcsak ősszel és télen, hanem akár a kora tavasz vitaminhiányos időszakában is nagy kedvenc a homoktövis. Most a jelenlegi helyzetben pedig igazán érdemes kipróbálni. Hívták régen ezüsttövisnek, fűztövisnek, homokfának is – érdekesség, hogy vadon termő változatát nem lehet gyűjteni, mivel védett.
Elsősorban rengeteg C-vitamin van a homoktövisben – sokkal több, mint például a citromban -, de E-vitaminban is gazdag.
Ásványi anyagokban is bővelkedik: magnézium, vas, réz, cink tartalma emelhető ki, emellett értékes nyomelemeket, gyulladáscsökkentő vegyületeket, rostanyagokat tartalmaz. Fokozza az anyagcserét, fertőző betegségek és megfázás esetén is érdemes rá támaszkodni. Emellett a keringési rendszert támogatja, regenerálja a májat, szemvédő vitaminjainak köszönhetően látásjavító hatású. Ha még azt hozzátesszük, négyféle omega-zsírsavat tartalmaz, már csak az a kérdés, miért nem kezdjük el ma fogyasztani?
A bio élelmiszerek egyik királya
Ha kicsit máshonnan, a kínai gyógyászat felől közelítjük meg, a homoktövist az őszi-téli étrendben érdemes használnunk. Mivel a savanyú íz összehúzó hatású, a bőr pórusaira is ilyen hatással van, így segít benntartani a testben a meleget. (Egyébként nyárra is ajánlja a kínai 5 elemes étrend a savanyú ételeket hűtő hatásuk miatt.)
Ez a látványos bogyós gyümölcs igazi itthon termő szuperélelmiszerünk, amit már bevettünk az egészséges snack Csinták hozzávalói közé.
A homoktövises Csinta sok almából és némileg kevesebb homoktövisből áll. Hogy miért? Mert ez a bogyós termés savanyú, de nagyon. Eközben van az ízében egy érdekes, kellemes fűszeresség is.
Önmagában nem szokták fogyasztani a homoktövist, ember legyen a talpán, aki magában megeszi. Szerencsére – nem véletlen – számtalan más, kellemes formában hozzájuthatunk. Közismert például a homoktövis velő, homoktövislé, ezt drogériákban is megtaláljuk.
És ez még nem minden 🙂 A leveleket szárítva teának is szokták használni. Ez ugyanis szintén komoly immunerősítő, C-, B1-, B2-vitaminokat és számtalan más jó hatású vegyületet tartalmaz. A ‘homok aranya’ leveleit a népi gyógyászatban is kipréselik.
Lekvárként, szörpként is fogyaszthatjuk, de jó tudni, a hőkezelés miatt elveszik a hatóanyagok egy része – azt érdemes hozzátenni, a mi Csintáink alacsony hőmérsékleten szárítva készülnek.
Érdemes tudni, hogy a Csinta talán az egyetlen módja, hogy – az almával kevert – homoktövist a leghatékonyabb formában, nyersen fogyaszthassátok!
Mézbe keverve vagy Csintás sütiként
Kipróbálható például otthon mézbe keverve és eltéve a homoktövis bogyó. Ez a keverék be fogja aranyozni a telünket!
És természetesen szeretettel ajánljuk Nektek a homoktövist Csinta formában is. Finom, jóízű, tiszta nyers gyümölcs formában fogyaszthatjátok így, és a gyerekek is biztos szívesen esznek belőle. Ez az egészséges snack a legtáplálóbb és egyben legnépszerűbb tízórai, uzsonna ötletek közt lehet most ősszel.
A Csinta receptek közt is található homoktövises süti, kipróbálhatjátok édesség formájában is ezt a gyönyörű nyári színű, kellemes ízű almás-homoktövises gyümölcslapot.