Itt a tavasz, tegyünk még többet a méhekért!
2021 március 2Csinta a határon is túl – Játék a helyes válaszokkal
2021 április 22Már többször ajánlottunk Nektek finom vegán desszert süteményeket, most Húsvétra is felkészültünk egészséges, adalékmentesen készíthető, akár diétásnak is nevezhető sütikkel. Ezekkel biztosan hozzátesztek az egészségetekhez, hiszen ezek a desszertek teljesen természetes összetevőkből rakhatók össze.
A gyerekeknek is jó szórakozás ezeket a finomságokat segíteni elkészíteni. Almát reszelni, mákot és datolyakrémet összekeverni, vagy akár botmixerrel turmixolni – felügyelettel – mindenki tud, és a végeredmény pedig sikerre van ítélve.:) Akár máshogy is variálhatjátok az alábbi recepteket.
A Csinták könnyedén felhasználhatók kreatívan a konyhában. Már korábban is mutattunk Nektek recepteket, mint például krémes Csinta változatokat.
Lássuk is az első édességet, ami hatalmas kedvencünk lett. Egy meglevő vegán receptet alakítottunk egy kicsit át.
Multikulturális Húsvéti süti
Ez egy két rétegű nyers, hűtőben tartandó torta. Ha fagyasztóba teszed, jobb lesz a tartása. Nem igényel sütést, gluténmentes.
Süti alapréteg:
2 érett banán
2 bögre kesudió – pár óra előzetes beáztatást igényel (400 g)
kis adag mézzel kevert víz
⅓ bögre friss almalé (100 ml)
250 g datolya – előzetes beáztatást igényel
Ezeket összepürésítjük, majd a kész keverék háromnegyedével megágyazunk a sütinek egy tortaformában. Ez az alapréteg. (Ha túl nedves, még száraz összetevőt – banán, kesudió – igényel.)
Süti felső réteg:
1 banán
200 gramm eper (vagy több 🙂 )
pár szem datolya – előzetes beáztatást igényel
ízlés szerint őrölt fahéj
ízlés szerint még cukor, méz, juharszirup
Ezt is összeturmixoljuk, majd az előző keverék maradék negyedével összeforgatjuk. Az alaprétegre rásimítjuk ezt a réteget, és már csak a Csinta hiányzik. Mi a lágyan gyümölcsös ízű almás Csinta vegán desszert lapot tettünk rá, de az bio epres aszalt gyümöcslap talán még jobb lehet.
Ahogy a képen látszik, középre tettük be a Csinta lapot, de így elég gyorsan felolvadt a képlékeny sütiben (bár ez az ízének jót tett :)), valószínűleg tartósabb a tetején. Mivel az eper gyorsan barnul, ezt az édességet érdemes aznap vagy másnap elfogyasztani, de ez nem fog problémát okozni.
Íme az eredeti recept is, ezt is kipróbáltuk
Vigyázat, Csinta mentes 😉
Alapréteg
1 ½ bögre mandula (300 g)
2 ½ bögre datolya (500 g)
Középső réteg
2 érett banán
2 bögre kesudió – pár óra előzetes beáztatást igényel (400 g)
½ bögre juharszirup
⅓ bögre friss almalé (100 ml)
1 teáskanál örölt fahéj
Teteje
1 banán
1 bögre áfonya
1 bögre eper
4 datolya
1 ek. juharszirup
1 teáskanál őrölt fahéj
A lényeg itt is ugyanaz. Minden réteg összetevőit tegyük robotgépbe, turmixoljuk külön-külön össze. A középső réteg egynegyedét hagyjuk meg a felső réteg megerősítéséhez, azzal keverjük össze.
Ha a rétegeket először lefagyasztjuk és úgy tesszük rá a következőt, szép vágható nyers tortánk lesz.
(Forrásunk a vegán, mindenmentes UFOkonyha oldal volt a Facebookon)
Mákos-almás nyers süti mediterrán vonulattal és Csintával
Sütés nélküli édességet szeretnél összedobni a családnak (vagy magadnak)? Olyat keresel, amit lehetetlen elrontani, van egy kis hagyományos, nagymama konyhája-íze, és nemcsak aznap finom? Gluténmentes desszertet kell tálalnod?
Ajánljuk Neked ezt a Csintásított vegán édességet Húsvétra.:) Felül nagy képben látható.
Mákos réteg
100 g kókuszreszelék
100 g mák
70 g lenmag (nálunk ez kimaradt, de beletehető)
1 kávéskanál őrölt fahéj
100 g áztatott, lecsöpögtetett datolya
Datolya áztatóvize
1 banán
Almás réteg
6 közepes alma
Ha szeretnénk, fahéj ide is
1 evőkanál útifű maghéj
15 g datolya, hasonlóan előkészítve mint fentebb
A mákos réteget szépen összekeverjük, – turmixoljuk, és massza jelleget adunk neki a datolya óvatosan hozzáadagolt áztatóvize segítségével. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk belőle. A datolyát leturmixoljuk. Majd az almás réteg összetevőket összekeverjük.
Az útifű maghéj kicsit szilárdít, és emellett jó, hogy megvettük, mert rengeteg rostanyagot tartalmaz, és méregtelenítő hatású. Még kapszulában is kapható, de mi most megehetjük egy finom sütiben.
Egymásra tesszük a rétegeket: egy mákos, egy almás, egy mákos.. és így tovább. A tetejére fektetünk egy Csinta lapot, itt inkább almásat (amiből ilyen nagy is van). A kész nyers édesség ízét több banánnal, datolyával eltolhatjuk mediterránabbra, de lehet alapvetően klasszikus almás-mákos jellege is.
Töltött Szilva Csinta
Izgalmas összetevők találkozása ez a vegán finomság.
Töltelék: kesudió, ananász, mandulatejjel összedarálva. Szilva Csintába tekerjük bele, mint a palacsinta tölteléket. Mi megszórtuk fahéjjal.
Csokigolyók Csintával
Egy könnyű, nyers édesség, amit a fentiekhez hasonlóan könnyű összedobni: ledaráljuk a mandulát, az aszalt szilvát, ezt összegyúrjuk kakaóporral, majd beszórjuk a kakaóporral.
Ez a keverék lehet töltelék is, meggyes, sárgabarackos Csintába.
Boldog Húsvétot kívánunk mindenkinek vegán desszert termékeinkkel!
Válassz kedvedre termékeinkből
Húsvéti csomagjaink megérkeztek
Csupa egészséges finomság Húsvétra! - Többféle típusban és árban választható
Már megrendelheted a finom Csinta csomagokat, akár csatos üvegben
Különleges, földbe ültethető, fűszernövénnyé váló ceruzával együtt, aminek az árát jótékony célra fordítjuk. Választhatsz az ízek és a ceruzák (pl. napraforgó, kakukkfű, koktélparadicsom) közt is!