A méhek védelme és egészséges snack termékeink - csinta.hu
Aki Csintával lefut 100 kilométert – interjú Kovács Gábor ultrafutóval
2021 február 18
Nyers vegán édességek Húsvétra Csintával
2021 március 31
Aki Csintával lefut 100 kilométert – interjú Kovács Gábor ultrafutóval
2021 február 18
Nyers vegán édességek Húsvétra Csintával
2021 március 31
Mindet mutatja

Itt a tavasz, tegyünk még többet a méhekért!

Most, amikor indul a virágzás szezonja, ideje törődni a méhecskékkel. Számunkra, mivel a Csinta egy egészséges snack és színtisztán gyümölcsből készül, a beporzók jólléte egy igen fontos kérdés. Olvashatsz arról, hogy most ajándékba adunk Neked méhbarát magkeveréket, ha rendelsz – és egy kicsit bővebben körüljárjuk, miért kell lépnünk e téren, és mit tehetünk a méhekért?

A méh hotel kirakása nem úri hobbi

Tél végén tudjuk kitenni a ‘lakásokat’ azoknak a méheknek és darazsaknak, akik nem maguk készítette (vagy mesterséges) kaptárban laknak. Viccesnek tűnhet, hogy nádrolóból, vagy kifurdancsolt fatönkből több centi méter mélyen lyukacsos otthont fabrikálunk, de nem az.

Az épített környezet az utóbbi egy-két évtizedben eluralkodott olyan helyeken is, ahol korábban zavartalanul éltek az állatok. Ha mindent lebetonozunk, lekövezünk, aszfaltozunk, akkor bizony városi szemmel rendezett a környezetünk, de nem hagyunk másoknak életteret. Pedig a biodiverzitás, a sokféleség az élet alapja, a kertünkben is.

A vadvirágos mezőszél, árokpart, vagy egy elhagyott fészer nem feltétlenül ‘rendetlen’, hanem élőhely lehet számos állatfajnak. Bizonyára hallottátok, hogy megcsappant például a verebek száma, ma már a régen nagy csapatokban szálló mezei veréb egy példánya 25 ezer forintot ér. A fecskék megmentésére tett próbálkozásoknak is tanúi vagyunk. És olyan állatok is fogyatkoznak, amelyek nélkülözhetetlenek a mi életben maradásunkhoz.

Ők a méhek – kik segítenek elkészíteni egészséges snack termékeinket

A méhek számának csökkenéséhez persze a rengeteg vegyszer vagy maga az ipari jellegű mezőgazdaság is hozzájárult – e téren petíciók aláírásával tehetünk valamit. De a méhek mellett védendő az Európában mintegy kétezer fajra tehető egyéb rovar is.

Hogy a beporzóknak a környezetünkben életteret adjunk, darázsgarázst vagy más néven méhhotelt építhetünk (persze vehetünk is, akár gyerekeknek szóló változatot). Részletes leírást találunk ehhez például a Magyar Madártani Egyesület oldalán.

Egy nagyon komoly rovarhotel

A bundás méhek akár már a február végi enyhe, napsütéses napokon kirepülnek, virágokat és lakóbölcsőket keresve. Március elején mindenképpen tegyük ki a kis mesterséges otthonokat, hogy odacsalogassuk a környezetünkbe a magányos beporzókat – attól ne féljünk, hogy támadni fognak, mint kolóniában élő társaik.

Amivel még segíthetünk, hogy rovarbarát legyen a környezetünk, az a méhlegelő magkeverékek használata.

Mi köze van ehhez a Csintának?:)

Amellett, hogy szeretjük a természetet, az állatokat, jó tudni, hogy ha elveszítjük a növények szaporodásának láncsszemeként nélkülözhetetlen rovarokat, a gyümölcsök sem tudnak teremni. A termés elengedhetetlen feltétele, hogy a virág beporzással megtermékenyüljön. (Még a kakaóbabot is rovarok porozzák be, apró szúnyogok és tripszek.)

A hazai termő növények közül csak a dió, a mogyoró és a gesztenye porzódik be a szél segítségével, a többi esetében szükség van a méhek munkájára. Magyarországon a házi méhek mellett hétszáz féle vadméh él, és őrájuk is szükség van ennél a munkánál.

Az egészséges étrendbe tökéletesen beleilleszthető, vegán finomságaink válogatott minőségű nyersanyaga – többek közt a barack, az eper, a körte, a szilva vagy az alma – mind a beporzók szorgalmának is köszönhető. <3

Vigyázzatok rájuk velünk! Egészséges snack termékeink legszorgosabb munkavégzői! 🙂

És ha most rendeltek, és a MÉHBARÁT kódot beírjátok a rendelésnél, ajándékba küldünk Nektek egy kis adag méhbarát magkeveréket! Az akció 2021 március 3-tól április 15-ig tart.:)

 

 

Válassz kedvedre termékeinkből

Húsvéti csomagjaink megérkeztek

Csupa egészséges finomság Húsvétra! - Többféle típusban és árban választható

Már megrendelheted a finom Csinta csomagokat, akár csatos üvegben
Különleges, földbe ültethető, fűszernövénnyé váló ceruzával együtt, aminek az árát jótékony célra fordítjuk. Választhatsz az ízek és a ceruzák (pl. napraforgó, kakukkfű, koktélparadicsom) közt is!

Nézz körül a csomagok között:)

Szeretnél 10%-os kedvezményt kapni a következő rendelésedből?

Regisztrálj a Csinta hírlevélre és te fogsz először tudni az új akciókról.
Csak két percig tart és ígérjük, nem fogunk sokszor zavarni :)
A feliratkozással elfogadod Adatkezelési Szabályzatunkat.
KÉREM A KUPONOM!
close-link