Csinta nyári Facebook promóció Játék szabályzat
2019 július 3Itthon ragadtunk, hogy oldjuk meg az egészséges táplálkozást?
2020 április 15Ha a legszebb tavaszi ünnepünkkor nem szeretnénk hagyományos ‘fajsúlyos’ menüt fogyasztani, esetleg a bio élelmiszerek hívei vagyunk, szerencsére akkor is válogathatunk a lehetőségek közül. Nem feltétlenül egyértelmű, hogy vegetáriánus ételekkel, vegán édességekkel is színesíthetjük a palettát egy ilyen ünnepen. Szeretnénk alább tippeket adni arra, hogy lehet megoldani a húsvéti étkezést úgy, hogy beépítjük a kedvenceinket, például akár a Csintát.
Gondoljunk arra, nem feltétlenül kell a hagyományos menüsort végigcsinálni húsvétkor.
Vegán desszert termékek vagy sonka tormával? Vagy mindkettő
Bizonyára nem is erőltetjük a kevésbé egészséges, klasszikus ételeket, ha például diétás étrenden vagyunk. (Persze az se gond, ha valaki szereti a húsvéti sonkát tormával 🙂 )
Az egyéni szájízre szabott ünnep kicsit könnyebben megvalósítható most, amikor úgy töltjük a húsvétot, hogy nem járunk vendégségbe, és a legjobb amit tehetünk, hogy a legszűkebb körben ünnepelünk.
Ez a nem túl szerencsés helyzet arra mindenképpen jó, hogy megtehetjük, hogy tényleg csak a kedvenceinket készítjük el, és nem kell megennünk a habos sütik sorát a rokon nénik kedvéért. Próbáljuk meg a jót látni a helyzetben! 🙂
Melyik húsvéti étel egészséges?
Ez a tavaszi ünnep pont jókor van ahhoz, hogy számos friss, tápláló alapanyagot illetve fogást lehessen kitenni az asztalra.
Ha nem vagyunk vegánok, érdemes választanunk tojásból készült ételeket, hiszen a tojás 18 féle aminosavat és sok vitamint tartalmaz.
A friss zöldségekkel nem érdemes spórolnunk húsvétkor. A retek vagy a zöldhagyma nagyon jól megy a tojásételekhez.
Valószínűleg nem véletlenül került elő a tavasz első felében a torma szinte kötelező ünnepi hozzávalóként. Gyulladáscsökkentő, légút tisztító, C-vitaminban gazdag: ez igazán nem árt ebben az időszakban.
A petrezselyem is csupa egészség, és hasonlóan a tormához immunerősítő.
Bár nem megszokott, nyugodtan használhatunk medvehagymát köretként, salátaként, ugyanis ez a zöldféle ilyenkor már megterem, és rengeteg vitamint tartalmaz.
Ha édesség, akkor gyümölcs
Láthatjuk tehát, hogy egészséges húsvéti hozzávalókkal jól el vagyunk látva, finom, tápláló és a hagyományokba illeszkedő menüt könnyedén össze tudunk állítani. Ám egy ünnep nem ünnep desszert nélkül.
Nyugodtan együnk ilyenkor is gyümölcsöt – vagy olyan színtisztán gyümölcsből készült nassolinivalót, mint a vegán desszert Csinta -, ami kielégíti az édes íz iránti vágyunkat, viszont nem fogyasztunk vele felesleges adalékokat, hozzáadott cukrot. Adalékmentesen, vegán módon is fogyaszthatunk édességet, ha egy kicsit eltérünk a szokásoktól.
Hogy tegyük különlegessé az asztalt?
Érdemes sokat nyújtani a szemnek az ünnepi tálalásnál. Most remélhetőleg van időnk egy kicsit ötletelni.
A gyerekek is szívesen eljátszanak az alapanyagokkal, csak egy tipp: például készíthetünk tojáscikkelyből, hagymaszárból, felvagdosott paradicsomból, uborkából virágokat a tálon. Számtalan ehhez hasonló ötletet találunk a neten.
A Csintákat is felcsavarhatjuk tekercs formába, meg is tölthetjük, készíthetünk akár gyümölcs sushit belőle.
Ha különleges formában tálaljuk az alapanyagokat, az ünnepi jellege is megvan az étkezésnek, no és a kreativitásunkat is kiélhetjük. Gyümölcsök, zöldségek menübe ágyazásával pedig az egészséges étkezés kérdése is megoldódik.:)
Mindenkinek nagyon szép húvétot kívánunk és ne feledjétek, hogy vegán desszert termékeinkkel igazán különlegessé varázsolhatjátok az ünnepi asztalt!