Great Taste díjat nyert a paradicsomos Csinta – egy igazán ínyenc nasi
2020 június 17Vegán édességek helyi termelőktől – ezt nyújtja a Csinta:)
2020 július 31Amúgyis szeretjük őket, de szerencsére rengeteg indok van, amiért érdemes is minél többet fogyasztani belőlük. Nem véletlenül az egészséges étrend elengedhetetlen részei ők. Mindenkinek megvan a maga kedvence, de érdemes a többiekre is sort keríteni. 🙂
1. Mert nagyon finom.
A gyerekek nagy része ‘eredetileg’ imádja a gyümölcsöket, van, aki még a csokival, cukorral szemben is ezt választja. És igazuk van, ez a legjobb egészséges nasi.
2. A gyümölcsökben rengeteg vitamin van.
Ha sokféle friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, azzal rengeteg vitaminnal látjuk el a szervezetünket. Elég csak a nélkülözhetetlen C-vitaminra gondolni, ami antioxidáns és immunerősítő. Ezek a vitaminok a feldolgozást követően megmaradnak egészséges desszert szeleteinkben is! 🙂
3. A gyümölcsök számtalan különböző nagyon értékes anyagot tartalmaznak a vitaminokon túl.
Érdemes megemlíteni például a flavonoidokat, amelyek növényekben megtalálható gyógyhatású vegyületcsoportok, és érvédő hatásuk van. A kevésbé ismert jótékony flavonoidok közé tartozik a quercetin, amely hatékony gyulladáscsökkentő. Mindkét említett vegyület megtalálható például az eperben.
4. Minden gyümölcs mást tud, és még a megszokott, amolyan ‘hétköznapi’ fajták is meglepően sokkal járulnak hozzá az egészségünkhöz.
Az alma például szív- érrendszeri betegségeknél bizonyítottan jó hatású. De emellett például a fogyást is elősegíti az, ha sok almát eszünk.
5. Zseniálisak a gyümölcsök a magas rosttartalmuk miatt is.
Az élelmi rostok sokat tesznek a jó emésztésért és az ideális testsúlyért. Az eper vagy a szeder magja például sok rostot tartalmaz.
A legmagasabb rosttartalommal rendelkező friss gyümölcsök – sorrendben – az avokádó, a birsalma, és a málna. Az aszalványoknál az aszalt őszibarack a csúcstartó, az alma pedig az ezüstérmes.
6. Sokféleképpen élvezhetőek
Ha valaki nehezen eszik magában nyers gyümölcsöt, annak még rengeteg alternatív lehetősége van. Számos fajta belekeverhető, beledarabolható például zabkásába, joghurtba, vagy leturmixolható – felülmúlhatatlan egészséges desszert készíthető így. Nem is beszélve a lassan és kíméletesen szárított Csintákról. 🙂
7. Remekül lefagyaszthatóak
Eltehetjük őket a mélyhűtőbe és bármikor felolvaszthatjuk, még az olyan gyors romlásra hajlamos típusokat is, mint az eper.
8. Szokatlan ízkombinációkat is kialakíthatunk velük
Akár főételekben is felhasználhatóak a gyümölcsök, nemcsak édességként, desszertként, levesként. A magyar konyhában is jelen van az almaszószos vagy meggyszószos hús, de a szőlővel kombinált húsételek – például libacomb szőlős káposztával, szőlővel sült csirkemell – is illeszkednek a hagyományainkhoz. (A nemzetközi konyha hasonló fogásainak száma pedig végtelen.)
9. Kipróbálhatjuk a csatnikat is
Fűszeres gyümölcsszószt rengeteg fajtából készíthetünk, a birsalmától a klasszikus csatni alapanyagnak számító mangóig. A legegyszerűbb ételt is izgalmassá teszik ezek a lekvárnál darabosabb, befőttnél sűrűbb készítmények, amelyeket sós fogásokkal szoktak párosítani.
Almacsatnis Csintát mi is tudunk ajánlani Neked, ha érdekel ez a változat.
10. Végül: energiát is adnak
Egy banán vagy éppen egy Csinta egészséges desszert szelet edzés előtt éppen úgy ‘megtolja’ a teljesítményt, mint egy mesterséges energiaszelet, miközben semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaznak.